Vannak olyan borfajták, amelyeknek valóban vétek ellenállni, hiszen annyira fenségesek, hogy az ember nem is tud betelni csak pár korttyal, egy pohárral.
Ez a varázs a villányi borok egyik nagy dicsősége, amit nem csak a hazaiak fogyasztanak előszeretettel, de a szomszédos ország borkedvelői is, akik mindig szívesen kóstolják meg a régebbi nedűket és az adott év italait. Sokan nem is tudják, hogy a Villányi borvidék igazi úttörő szerepet töltött be a magyar borászat felvirágoztatásában, újjászületésében. Hazánkban pedig mára már az egyik legfejlettebb, legnevesebb bortermő vidéke ez. Sok szakember úgy vélekedik, hogy a villányi borok sikere leginkább a nagyüzemi termelésnek volt köszönhető, míg mások úgy tartják, hogy kulcsfontosságú volt az idetelepült svábok kitartása.
A villányi borok híresek a tüzes adottságról, míg az előállítás során a szakértők mindig a modern technológiára alapoznak, hogy hiba ne csússzon a készítésbe. Emellett említést érdemelhetnek a siklósi fehérborok, melyek az elmúlt években kicsit háttérbe szorultak.