Aki rendszeresen főz otthon, annak funkcionális konyhára van szüksége. Praktikus eszközökre, amelyek segítik a munkát. A főzés során keletkező gőz, ha nincs elvezetve, lerakódik a falakon, a konyhabútoron és elzsírosít idővel mindent.
Ezért tesz jó szolgálatot a konyhai páraelszívó, hiszen a főzésből származó párát magába gyűjti. Ez pedig megmenti a konyhát. De nem csak a zsíros gőzt gyűjti be, hanem a szagokat is. Vannak ételek, amelyek jellegzetesen erős ételszagot gerjesztenek. Ilyenek pl. a hal vagy a pirított hagyma, illetve a káposzta.
Nem mindenki kedveli, hogy az egész lakásban érezni lehessen a napi menüt, és ennek megoldásában segít a konyhai páraelszívó. A konyhában keletkezett pára sohasem csak víz, hanem mindig keveredik az ételből kiázott anyagokkal. Ezeket pedig jó semlegesíteni.
Különféle modellek közül lehet válogatni a konyhai páraelszívó gazdag választékából. Színben, erősségben különböznek a modellek, és természetesen, alakjukban. Más kapacitású elszívó kell egy olyan konyhába, ahol rendszeresen főznek, és más oda, ahol csak alkalomadtán.