Ez a mutató különösen fontos az ivóvíz esetében, mivel befolyásolja a tisztítás minőségét. A háztartási berendezések károsodásának és a csövek korróziójának kockázatának csökkentése érdekében is szükség van a pH index ismeretére.
Optimális esetben a folyadék indikátora nem haladhatja meg a 8-at. Ha az ilyen jellegű méréseket nem hajtják rendszeresen végre, akkor nagy a kockázata annak, hogy a fogyasztónak szállított víz kellemetlen szagú vagy ízű, valamint piszkos lesz. Az uszodákban szintén kötelező a pH ellenőrzése. Ennek oka az a tény, hogy a víz fertőtlenítésére klóralapú vegyületeket használnak, ami jelentősen befolyásolja a kémhatást. Normál esetben, a medence vízének pH-ja 7,5 és 8,0 között kell mozogjon.
Az érték akár 0,5-ös csökkenése a fertőtlenítésnél használt melléktermékek koncentrációjának növekedését okozza, ami negatívan befolyásolja az emberi egészséget és csökkenti a fertőtlenítőszerek használatának eredményességét. A hordozható pH index mérők használatával néhány másodperc alatt pontosan meghatározhatóak ezek a paraméterek.